Het voormalige basisschool De Wegwijzer (Schuinesloot) wordt geen tijdelijke opvangplek voor Oekraïense ontheemden. Dat heeft het college van B&W besloten.
Hardenberg gaat nu voor grote opvanglocaties Oekraïense ontheemden. Dat betekent dat De Wegwijzer te klein is. Het college van B&W besluit om niet verder te gaan met de tijdelijke opvang in De Wegwijzer en wil zich gaan richten op grotere opvangplekken.
De gemeente Hardenberg gaat op zoek naar geschikte ruimte voor tijdelijke opvanglocaties voor Oekraïense ontheemden. Omdat er in totaal nog 400 extra opvangplekken nodig zijn, wil de gemeente twee of drie grotere locaties neerzetten. Wethouder Martijn Breukelman: “We vragen onze inwoners en plaatselijk belangen om met ons mee te denken over geschikte plekken.”
Door de oorlog in Oekraïne zijn veel Oekraïense mensen gevlucht. Ook naar Nederland. Elke gemeente moet voor extra opvangplekken zorgen. De gemeente Hardenberg levert vanaf het begin een bijdrage. In Hardenberg en Dedemsvaart zijn al twee tijdelijke opvanglocaties voor Oekraïense ontheemden. In totaal biedt Hardenberg 100 ontheemden onderdak. Het aantal Oekraïners dat naar Nederland komt neemt toe. Op 1 juli 2023 moeten er in Nederland 90.000 opvangplekken zijn. Wij regelen ongeveer 500 van deze pekken. Er moeten dus meer dan 400 plekken bij komen.
Opvang Oekraïense ontheemden is geen crisis-opdracht
Burgemeester Maarten Offinga: “Vorig jaar zaten we in een crisissituatie. We moesten als college heel snel plekken regelen en besluiten nemen om deze mensen te helpen. Het bieden van onderdak aan de Oekraïense ontheemden is nu een reguliere opgave voor gemeenten. We hebben de opdracht gekregen extra opvangplekken te regelen. Wethouder Martijn Breukelman (ruimte en wonen) gaat namens het college aan de slag met deze grote opdracht.”
Op zoek naar ruimte voor grote opvanglocaties
Martijn Breukelman: “We kunnen deze grote opdracht alleen invullen met grote locaties. Dus daar zetten we nu op in. Ondanks de tijdsdruk willen we dit samen met onze inwoners oppakken. Gelukkig hebben we een krachtige samenleving. We kunnen en willen dit samen met onze inwoners doen. Daarom vragen we onze inwoners en plaatselijk belangen om met ons mee te denken.”
Oproep om mee te denken
De gemeente zoekt plekken waar grote opvangplekken voor 100 tot 150 mensen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld een leegstaand gebouw, of een braakliggend terrein. Nutsvoorzieningen moeten aanwezig zijn, denk aan elektriciteit, water, enzovoort. Ook moet de plek op loop- of fietsafstand liggen van voorzieningen, zoals supermarkten, winkels, enzovoort.
De gemeente nodigt op korte termijn de plaatselijk belangen uit voor een gesprek over de mogelijkheden in de verschillende kernen. Ook gaat de gemeente inwoners oproepen om plekken aan te dragen. Dat kan vanaf 24 april via de gemeentelijke website.
Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Gemeente Hardenberg